Baffo

Vertalersweelde Baffo in de handen van Mereie de Jong.

‘Giorgio Baffo was een Italiaans dichter die leefde van 1694 tot 1768 ondanks zijn baan en gezin had Baflo de tijd om gedurende zijn leven niet minder dan zo’n 1200 gedichten te produceren. En wat voor gedichten. In Venetiaans dialect bezingt hij de liefdesdaad in geuren en kleuren en hekelt hij de kerk in het bestuur van de stad. Om begrijpelijke redenen werd zijn werk niet bij leven gepubliceerd. Zijn gedichten circuleerden op losse blaadjes en werden door de dichter persoonlijk tijdens talloze gelegenheden en op allerlei locaties voorgedragen. Het oeuvre van Baffo bestaat hoofdzakelijk uit sonnetten, maar bevat ook een aantal andere dichtvormen, zoals het lied.

Nee, Baffo is niet politiek correct, niet woke, niet divers, niet inclusief, niet vrouwvriendelijk. Langs de #MeToo-meetlat gaat Baffo het niet overleven. Wie niets vermoedend een dichtbundel openslaat en vervolgens geconfronteerd wordt met een soort Pornhub avant la lettre had dat waarschijnlijk wel van tevoren willen weten.

Het is dan ook vol trots dat Stichting Spleen 2021, met deze bundel een hommage wil brengen aan de erotiek, aan Giorgio Baffo en aan de stad Venetië die dit jaar zijn 1600 ste verjaardag viert.

Voor dit project is een selecte groep hedendaagse dichters uitgenodigd die bij het schrijven van een reflectie de confrontatie niet schuld. Ze hebben zich als vanouds laten gaan en de randjes van het fatsoen opgezocht. ‘ Uit de inleiding door Mereie de Jong

Ik schreef voor deze bundel twee sonnetten:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s