Korreltje Zeezout 2017

Voor de bundel Korreltje Zeezout 2017 schreef ik het voorwoord en drie sonnetten.

 

Voorwoord

Korreltje Zeezout 2017 is de allereerste bundel van Stichting Korreltje Zeezout. KoZeZo is op 15 juni 2017 opgericht in Ellemeet. Een Zeeuws dorpje op de grens van de ‘Helle’. De Noordzee heette vroeger ‘Helle’ of ook wel ‘Hel’ in het Vlaams. De Westvlaming spreekt de ‘h’ niet uit. ‘Meet’ betekent grens. Ellemeet, plaats op de grens van zee en land.

Het zeewater bij de Zeeuwse kust bevat in de zomer grotere zoutkristallen dan in andere seizoenen. Door wervelende stromingen ter plekke komen ze in de lucht. De zoutkristallen weerkaatsen het licht. Zo zou het magische, heldere Zeeuwse licht ontstaan.

Zout is onmisbaar voor het leven. Zout conserveert. Het gaat verrotting tegen. Het allereerste zoutvaatje was een uitgehold stuk brood. Zout werd gebruikt om de maag te openen en de eetlust op te wekken. In de Renaissance sierden zoutvaten de tafels van welgestelden. Het meest beroemde zoutvat, de ‘Saliera’, is gemaakt door de Florentijnse goudsmid Benvenuto Cellini (1500-1571). Hollandse en Vlaamse kunstenaars schilderden vanaf 1600 maaltijdstillevens. Op de rijk gedekte tafels prijkt vaak een zilveren of verguld zoutvat. De details van de zeezoutkorrels zijn verbluffend.

Zout is symbool van het blijvende. Het onvergankelijke. In religies, culturen, bijbel verhalen en mythen. Bij verdragen, huwelijken en vriendschappen. Homerus noemt zout ‘goddelijk’. Het Latijnse sal betekent ook ‘geestigheid’ en salsus ‘geestig’ of ‘pikant’. Zout symboliseert wijsheid, het zout der wijsheid: sal sapientiae.

Zout is ook smaakmaker van de taal. Jacob Cats (1577-1660 ) kon in Op zout ‘beter gout, als zout op aerden missen’ en Cees Buddingh dichtte in 1960 Zeeklacht: ‘Het water van de zee blijft altijd zout’. Eén liter zeewater bevat ongeveer 35 gram verschillende soorten zouten. Na indampen blijven zoutkristallen over. Korreltjes zeezout. Zeezout heeft een bijzondere samenstelling. Een andere smaak. Dat proef je. Uit woorden. Zinnen. In verzen.

 

Schrijftalenten, dichters uit de literaire wereld en scholieren schreven gedichten voor Korreltje Zeezout 2017. Een bundel ramvol literatuur. Poëzie. In het licht van de zee. Over Zeeland. Schouwen-Duiveland. Of niet. Een bundel om trots op te zijn

Anne-Marie Maartens

Voorzitter Stichting Korreltje Zeezout

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s