N57

Een lint. Antraciet. Asfalt. Onderbroken. Dikke witte strepen. Onafgebroken. Middenberm van groen. Fris. Asfalt. Blakend. Heet. Nat. Bezand. Verwaaid. Koel. Prelude. De Europoort. A15 wordt N15. Wegdraaien. Tussen industrie en landschap het begin. De N57. Haringvlietdam. Windmolens draaien welkom. De lucht zucht. Hardop. Vrij. Grijs. Blauw. Beneden schuilt vis. De haven. De weg zuigt. Door. Goedereede. Ouddorp. Op een eiland. Vlakbij Rotterdam.

Zuid-Holland en Zeeland dun verbonden. Twee wegheften. Oneindig stoer. Brouwersdam. Gespleten in zee. Neem de flanken. Langs brak, ondiep. Helder Grevelingen. Of liever de Noordzeekant. Eerst het hek. Van de dam. Strand. Noord. In de luwte van de zee. Vluchthaven. Oesters. Rauw. Mosselen en slakachtigen. Voedselbank. Tot aan de kleine strekdam. De weg is rijbaar rijbaan. Ruimbaan. Parkeren. In een rijtje. Verzameling van vervoer en middelen. Auto, caravan, camper. Plastic Fantastic.

(Dat is niet de bedoeling. De reden dat je niet op campings gaat, is dat je eenmaal de receptie gepasseerd één familie bent. Moet. Zijn. Je groet elkaar, hoort elkaar, wast af naast elkaar en je schijt. Naast elkaar. Niets erger dan met een pleerol over het georganiseerde terrain. Dun roze Carrefour. Krampachtig ontspannen. Forse tred. De kortste route. In een te kort voor een mooi zomerjurkje slaaphemd. Een laatste semi-sprint trekkend tussen de te vroeg wakker spelende kinderen naar het openbaar toiletgebouw. Hopen. Binnensmonds kermen. Dat je niet op het allerlaatste plukje gras noodgedwongen neerzijgt tussen de afritsbroeken van trekkerstentjes.)

Vijf kilometer. Lang. Parkeren aan zee. In een rij. Formica rulez. De keuze is op asfalt. Tegen duinzand. En op asfalt. Tot slot. Zuid. Strand. De buren links en rechts dichtbij. Vooral Duits. Vermijd Nederlanders. Tenzij bevriend. Onbekend wil ‘gezellig’. Negeer. Zwijg dood. Doe autist. Geen oogcontact.

Een werelddag? Pak er een met matig tot slechte weersvoorspelling. Het valt mee. Opklaringen vanuit zuidwest. Iets van blauw. Ergens. Ook wind. En regen. Spat. WIllen mensen niet. Jij wel. Je kunt niet reserveren. Ook niet 24/7 verpozen. Er is friet. En goed. Om de kilometer met zitplaatsen. Hartman.

Vanaf zonsopgang. Asfalt went. Brokken basalt. Zacht. Tot aan de onderzeeweg bij eb. Zorg voor een stoel. Of kruk. Oud, verroest. Of niet. Loop. Of fiets. Het is ruim. Verplaatsen mag. Vanaf je P. De weg, de dam, de N57 in de rug. Het uitzicht. Voor je. Geen stilte. Horen.

De N57. Gitzwart. Slotakkoord. Een belachelijk mooie drive-in zonsondergang. De vuurtoren van Nieuw-Haamstede lonkt. Links. Westerhoofd van Ouddorp knipoogt terug. Rechts. Voor je. Wachten. Schepen. In een rij. Slinger feestverlichting.

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s