Emiel

Emiel is 17. Emiel zit in 5havo. Emiel doet het profiel natuur & techniek. Emiel moest een tijdje terug praten met de hulpverlener op school. Emiel zat namelijk thuis op de bank. Zijn moeder was dodelijk ongerust. Emiel sprak zo weinig. Zijn moeder was ten einde raad. Ze wilde zo graag weten wat hij dacht en voelde.

De leraren moesten allemaal maar eens een gesprekje aangaan met Emiel. Dat zou helpen. Het is beter voor Emiel om zich regelmatig te kunnen uiten. Emiel is een intelligente jongen. Emiel liet zich niet aan het praten krijgen. Emiel zweeg. Emiel deed niet anders dan slapen in de les. Zijn hoofd op zijn gekruiste armen. Zijn krullen over zijn ogen.

Bij Nederlands wisselde Emiel het slapen af met het lezen van een stripboek. Heinz. De juffrouw had het zachtjes op zijn tafel gelegd. Zonder hem wakker te maken. De andere leraren waren jaloers. Dat hij bij haar met minder slaap toe kon.

Emiel deed zijn profielwerkstuk over Bier. Op de presentatieavond stond hij achter een ingewikkelde stellage. Zijn maatjes vertelden er op los. Emiel stond daar in een witte jas. Rode wangen. Hij bood de juf een plastic bekertje Bier aan. Hij sprak vurig zijn hele eerste zin.’Mevrouw, we hebben zo gelachen.’ Het was voldoende. Voor Emiel.

Emiel bleef na de les steevast staan. Naast het bureau van de juf. Hij zei dan niks. Hij stond. De juf zweeg. Pakte haar tas in. Uiteindelijk zei Emiel dan iets over een fijn weekend. De juf glimlachte dan ook zoiets terug.

Emiel schrijft zonder diepgaande voorbereidingen hilarische betogen. Emiel heeft de laatste toets gemist. Emiel moest het thuis maar maken. Wanneer hij tijd had. Of hij dan zelf even 90 minuten wou klokken om het daarna te e-mailen. Het is immers een toets. Emiel zweeg instemmend online. Jongens als Emiel. Ik hou van ze.

One thought on “Emiel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s